Synkorrigerande kirurgi med Multifokala linser

Att leva ett liv utan glasögon/kontaktlinser är en dröm för många och det har utvecklats många metoder för att uppnå det målet. 

BAKGRUND

När man är ung är ögats lins mjuk och kan ställa in synskärpan inom ett stort område från nära till långt avstånd. I den situationen brukar man välja något ingrepp som ändrar ljusets brytning i hornhinnan när man vill slippa glasögon. Det finns flera metoder och den som idag oftast används är LASIK där man med laser korrigerar hornhinnan. StarrMedica utför inte denna behandling men det finns många andra verksamheter som gör det med bra resultat.  Vid alltför stor astigmatism går behandlingen inte att göra.

Problemet med dessa ingrepp är att när linsen sedan börjar bli mer stel (det här börjar oftast redan i 40-årsåldern) så kan ögat inte längre ställa in skärpan på nära håll och man blir då åter beroende av glasögon. Först bara läsglasögon och sedan ofta progressiva efter några år när linsens stelhet gör det svårt att ha synskärpa på mellanavstånd (ex vid TV-tittande). Den här förändringen kallas presbyopi eller åldersseende, är helt normal och drabbar alla förr eller senare.

En ”photoshoppad” bild av hur en höstutflykt sedd genom en multifokal lins kan te sig

När det unga ögat ser skarpt på nära håll drar de inre ögonmusklerna ihop sig så att linsen antar sin sfäriska form-ögat ackomoderar

När det unga ögat ser skarpt på nära håll drar de inre ögonmusklerna ihop sig så att linsen antar sin sfäriska form-ögat ackomoderar.

Ögat ser skarpt på långt avstånd genom att ögats inre muskler (ciliarmusklerna) slappnar av vilket drar ut linsen till en mer elliptisk form.

HUR KORRIGERAR STARRMEDICA SYNFEL

Vad vi gör är att byta ut linsen mot en konstgjord lins. Vid enbart astigmatism använder vi en så kallad torisk lins (som är asymmetrisk och kompenserar ungefär på samma sätt som glasögon gör) och om det också är aktuellt att slippa glasögon för gott så använder vi en multifokal lins (som också vid behov kan vara torisk).  De patienter som är aktuella för ingreppet är personer som utvecklat någon grad av katarakt (gråstarr) och där en katarktoperation är aktuell eller förväntas bli aktuell inom en snar framtid. En frisk naturlig lins byter vi inte.

HUR FUNGERAR EN MULTIFOKAL LINS?

Istället för att bara få en skarp bild på näthinnan ger den vanligaste, trifokala, linsen tre skarpa bilder, en på långt avstånd, en på mellanavstånd och en på läsavstånd (30-40cm). Det här blir lite krångligt för hjärnan de första dagarna men efter en tid, oftast någon till några veckor, har hjärnan ställt om sig och väljer automatiskt den skarpaste bilden och resultatet blir att men ser skarpt på alla avstånd. Processen påminner om när man för första gången får progressiva glasögon. De flesta upplever att det är besvärligt i början men de allra flesta vänjer sig.  Av det här skälet bör båda ögonen opereras samtidigt. 

HUR GÅR OPERATIONEN TILL?

Ungefär som vid en vanlig kataraktoperation lokalbedövas ögat, den gamla linsen tas bort och den nya sätts in. Ingreppet tar 10-15min. De linser vi använder är de som vi anser är de bästa (men inte billigaste) som finns idag.

Synkorrigerande kirurgi med multifokala linser på StarrMedica Ögonklinik

Principen för en trifokal lins, tre skarpa bilder på näthinnan samtidigt.

KAN ALLA OPERERAS MED DENNA METOD?

Nej, vi undersöker patienten noggrant och det finns flera medicinska tillstånd där vi inte går vidare med operation. Främst om man har problem med näthinna/gula fläcken eller med hornhinnan. Om man har mycket högt ställda krav på synskärpa men vi bedömer att multifokala linser inte är lämpliga finns alternativet att använda ultraklara monofokala linser med ännu högre optisk renhet än de väldigt bra standardlinser som bekostas av regionen. 

ÄR DET BARA FÖRDELAR?

Nej! Genom att ljuset behöver delas upp i tre bilder tappar man lite kontrastverkan. Det här är i normalfallet inget man märker men om ljuset är dåligt och man har något problem med näthinnan redan från början kan det bli störande. En annan nackdel är att vid mörker upplever vissa att det kan glittra och blir ringar runt ljuskällor (halo). Det här är i de flesta fall inget större problem men om man exempelvis kör mycket bil på natten kan det vara störande och tröttande.