LASERBEHANDLING MED SLT MOT HÖGT ÖGONTRYCK

BAKGRUND

Vid glaukom (grön starr) link är målet att sänka trycket i ögat. Ögondroppar som antingen minskar produktionen av vätska inne i ögat eller avrinningen/dränaget av vätskan brukar vara basen i behandlingen. Det finns dock en metod att sänka trycket med en speciell typ av laser som ofta gör att man inte behöver lika mycket droppar för att hålla ögontrycket i schack. Behandlingen kallas SLT (Selecive Laser Trabechuloplasty).  Lasern påverkar det så kallade trabekelverket som är ögats ”avloppssystem” och gör att vätskan rinner undan bättre (skulle kunna liknas vid att rensa husets hängrännor på löv). Behandlingen är snabb och smärtfri. Komplikationer efter behandlingen är förhållandevis väldigt ovanliga.

VEM ÄR AKTUELL FÖR BEHANDLINGEN

Behandlingen fungerar bäst relativt tidigt i sjukdomen och är inte lika bra om man haft glaukom många år, har väldigt högt tryck och kanske redan fått ögonskador.  Särskilt bra är den om man har svårt att ta ögondroppar eller lätt glömmer bort dem.

HUR GÅR BEHANDLINGEN TILL

Ögat bedövas med bedövningsdroppar. Därefter får patienten se in i ett mikroskopljus och ögonläkaren (Jaroslawa) behandlar flera punkter runt ögats trabekelverk med lasern. Själva behandlingen tar ca 15 minuter och är smärtfri. Därefter får patienten gå hem och komma på ett återbesök efter 4-6v. 

INFORMATION


Till oss kommer du med eller utan remiss, du kan också skriva din egen remiss.

Kontakta oss via telefon 018-151617 eller mail info@starrmedica.se eller via 1177/mina vårdkontakter.

Patientavgift för specialistläkarbesök/operation är 260 kr. Frikort gäller.

För patienter över 85 år är besöket kostnadsfritt.


Försäkringspatienter och privata patienter är också välkomna.