Jaroslawa Cederblad fd Lauer ögonläkare, ögonkirurg inviger StarrMedica Ögonklinik, Uppsalas modernaste ögonverksamhet.

Ny ögonklinik i Uppsala

Centralt i Uppsala öppnade StarrMedica Ögonklinik hösten 2020.  Verksamheten är frukten av en mångårig dröm hos grundaren Jaroslawa Cederblad (fd Lauer) att bedriva bästa tänkbara ögonvård med avseende på kompetens, hygien och säkerhet men samtidigt med ett personligt bemötande och hög tillgänglighet.

Varmt välkomna till oss! 

Jaroslawa Cederblad (fd Lauer)

Katarakt-, glaukom- och ögonplastikkirurg

Jaroslawa är disputerad ögonspecialist och ögonkirurg sedan 1998, utbildad på universitetssjukhuset i Gdansk. Hon började sin svenska karriär som överläkare först på sjukhuset i Gävle och  sedan på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hon har varit med och startat Aleris Ögon i Uppsala och har också arbetat på Capio Ögon.

”Trots bra erfarenheter från tidigare arbetsplatser har det hela tiden funnits en tanke om att det här skulle kunna göras ändå lite bättre, lite säkrare och mer personcentrerat. Nu får jag äntligen, med mycket glädje och stolthet, välkomna er till min egen klinik!”

Jaroslawa Cederblad fd Lauer ögonläkare, ögonkirurg, ögonplastikkirurg på StarrMedica Ögonklinik

”Jag är mycket mån om patientsäkerheten och är speciellt stolt över den fina operationssalen som håller en mycket hög standard.”

Matilda Hedstrand

medicinsk koordinator

Det innebär i korthet att hon ser till att allt fungerar och flyter smidigt, att du blir kallad i rätt tid och att den personal och utrustning som behövs under operationsdagen är tillgänglig. Chansen är stor att om du får ett telefonsamtal från oss om tidsbokning så är det Matilda du får tala med. Hon ser till att allt går så snabbt som möjligt och att vi hittar en tid som passar dig.

”StarrMedica har hög ambitionsnivå vad gäller tillgänglighet och mitt mål är att få allt att fungera så att både patienter och kollegor känner sig nöjda.”

Matilda Hedstrand medicinsk koordinator på StarrMedica Ögonklinik
Daga Lauer receptionist och assistent på StarrMedica Ögonklinik

Daga Lauer


Hon tog studenten våren 2020 (en annorlunda upplevelse) och hennes planer är så småningom att läsa vidare men just nu bemannar hon vår reception och hjälper dig som patient med att registrera dig och din betalning. Hon assisterar också vid vissa undersökningar. Förutom svenska och engelska pratar hon också polska och en del franska.

receptionist/assistent

”Om du opereras för grå starr kan det hända att det är jag som kommer med en kopp kaffe till dig efter operationen. Välkommen!”

Jennifer Båskman operationssjuksköterska på StarrMedica Ögonklinik

Jennifer Båskman

operationssjuksköterska

Jennifer är legitimerad sjuksköterska med en specialistsjuksköterskeutbildning inom operationssjukvård från Uppsala universitet. Hon har tidigare arbetat på neurokirurgen på Akademiska sjukhuset, ägnat sig åt forskning men hon delar nu sin tid mellan att vara på StarrMedica och att skriva en lärobok för blivande operationssköterskor. Under kataraktoperationen assisterar hon Jaroslawa och efteråt försäkrar hon sig om att du som patient mår bra.

Starrmedicas operationsavdelning

Vi är med all rätt stolta över vår operationsavdelning. Några  viktiga framgångsfaktorer finns till det. En är att avdelningen ritades och konstruerades från scratch och vi behövde inte ta hänsyn till någon befintlig lösning. Vår hyresvärd Castellum har också varit beundrandsvärt tillmötesgående med alla våra önskemål vid ombyggnaden. En annan faktor är att enbart ögonkirurgi och inget annat bedrivs här. Det gör att vi inte behövt kompromissa utan kunnat låta ögonkirurgins speciella behov av utrustning och sterilitet helt styra utformningen. Den kanske viktigaste faktorn ändå heter Jennifer Båskman, operationssköterska och chef för operationsavdelningen. Som patient behöver man inte fundera så mycket över alla dessa timmar hon lagt ned på planering av flöde av material och patienter, lufttrycksgradienter mellan rummen, UPS-kraftförsörjning, materialval, specifikationer och 1000 andra detaljer som har som funktion att patienten kan känna sig helt trygg att inget lämnats åt slumpen. Det är inte så konstigt att det är Jennifer som fått i uppdrag att skriva den nya läroboken för blivande operationssköterskor.

  

Det är inte bara operationssalen som ska fungera. Även sterilen är helt avgörande för ett tillfredsställande slutresultat 

Vi har satsat på den bästa operationsventilation som finns idag, ett så kallat LAF-tak. Vid en stor mätning under en hel operationsdag fick vi kvitto på att vi satsat rätt. Samtliga 13 mätningar i operationsfältet under dagen var i praktiken helt sterila vilket är nästan ofattbart bra!