Kataraktkirurgi

Behandling av gråstarr (katarakt)

VAD ÄR GRÅSTARR?

Gråstarr (katarakt) innebär att ögats lins grumlas vilket gör att synupplevelsen gradvis försämras. Även om enstaka unga personer kan ha katarakt så är det ett tillstånd som huvudsakligen drabbar äldre. Upp till varannan person mellan 65 och 74 år drabbas och man brukar betrakta kataraktutveckling som en del av ögats åldrande.  Diabetes och reumatism är sjukdomar som kan bidra till kataraktutveckling  liksom skador mot ögat, UV-strålning och vissa läkemedel.

VILKA SYMPTOM GER GRÅSTARR?

Dimsyn och ljuskänslighet är vanliga symtom liksom försämrat mörkerseende och bländningsbesvär vid nattlig bilkörning. Många upplever att det är som att ha riktigt smutsiga och repiga glasögon som inte går att tvätta rena. Eftersom förändringarna kommer gradvis så hinner hjärnan vänja sig vid dem och det gör att problemet ofta upptäcks först hos optiker när det är dags att skaffa nya glasögon. Då kan det redan ha gått så långt som i den övre bilden vilket motsvarar synskärpa 0.5, vilket är gränsen för att få köra bil.

HUR BEHANDLAS GRÅSTARR?

Syn med grå starr (katarakt)

Syn med grå starr (katarakt)

Syn efter kataraktoperation

Syn efter kataraktoperation

Den i dagsläget enda vedertagna behandlingen mot gråstarr är kirurgi.

I korthet går operationen till så att i lokalbedövning tas den grumliga linsen bort och ersätts med en plastlins. Ingreppet tar 10 till 15 minuter, är smärtfritt och efter att ha vilat lite och tagit en kopp kaffe kan man gå hem.Många känner ändå ett visst obehag att operera ett så centralt organ som ögat är. Om du känner så, tala om det för oss så kan vi komma fram till vad vi kan göra för att hjälpa dig. De flesta som opereras väljer att få monofokala standardlinser som beskostas fullt ut av regionen (fd Landstinget). De gör att man ser bra på ett avstånd och behöver använda glasögon på andra (ex se skarpt på långt håll, använda glasögon vid läsning). Om patienten har en önskan att bli glasögonfri i de flesta situationer eller har en uttalad astigmatism så kan det bli aktuellt med speciella linser (toriska och/eller multifokala) som inte omfattas av patientavgiften.  I de fall man har ytterst höga krav på synskärpa kan vi också erbjuda speciella ultraklara monofokala linser. Läs mer om våra speciallinser för katarktkirurgi HÄR eller kontakta oss för mer information.

Jaroslawa Cederblad tillsammans med Britt, en av hennes patienter. Britt ska ta en bit tårta efter att precis ha opererat sitt öga, Jaroslawas tvåtusende kataraktoperation det året.

Här en bild på Jaroslawa Cederblad tillsammans med Johan, som dagen till ära gjort sig extra fin eftersom han precis genomgått den 2000:e kataraktoperationen på StarrMedica sedan starten september 2020

INFORMATION


Till oss kommer du med eller utan remiss, du kan också skriva din egen remiss.

Kontakta oss via telefon 018-151617 eller mail info@starrmedica.se eller via 1177/mina vårdkontakter.

Patientavgift för specialistläkarbesök/operation är 260 kr. Frikort gäller.

För patienter över 85 år är besöket kostnadsfritt.


Försäkringspatienter och privata patienter är också välkomna.

VARFÖR SKA DU BEHANDLA DIN GRÅ STARR PÅ STARRMEDICA?

Alla kataraktoperationer i Sverige registreras i Nationella Kataraktregistret. Där framgår det tydligt att bra resultat och få komplikationer starkt korrellerar med kirurgens vana och rutin vid ingreppet.

Artikel i tidskriften Dagens Medicin om detta ämne

Jaroslawa Cederblad (som är den som utför samtliga operationer hos oss) gjorde sin första kataraktoperation 1996, är en av få kirurger i Sverige som har utförtmer än 2000 operationer/år och hade mycket fina resultat redan innan starten av StarrMedica.

HÄR HAR VI YTTERLIGARE FÖRSTÄRKT KVALITET OCH SÄKERHET FÖR ATT ÖKA TRYGGHETEN FÖR PATIENTEN:

– Inför operation undersöks alla patienter med en endotelcellsräknare för att upptäcka de (relativt få) patienter som riskerar en försämrad syn efter kataraktoperation relaterat till problem med hornhinnan. Detta är vi i dagsläget ensamma om att göra rutinmässigt i både Stockholm och Uppsala.

– För att minska riskerna för infektioner under operation har vi investerat i den bästa tänkbara operationsventilationen som finns på marknaden,

ett LAF-tak. Med det kommer vi ned i en renhet i operationsområdet

av <10 CFU/kubikmeter vilket är bättre än någon annan ögonoperationsavdelning i Uppsala. Läs mer om vår fina operationsavdelning och de fantastiska resultat vi fått i våra mikrobiologiska luftkontroller.


Förutom höga kvalitets och säkerhetsambitioner har vi relativt korta väntetider och tar emot patienter från hela landet för kataraktkirurgi enligt valfrihetsavtal (patienten betalar endast patientavgift).

ÄR JAG FÖR GAMMAL FÖR GRÅ STARROPERATION?

Vi får ibland frågan om det är meningsfullt att operera en person som är mycket gammal, har flera andra sjukdomar eller har en lindrig/måttlig demenssjukdom. Det korta svaret är Ja! Även om en person är funktionsnedsatt gör en förbättrad syn att man fungerar betydligt bättre i vardagen och får en markant förbättrad livskvalitet. Ingreppet är snabbt och utförs i lokalbedövning vilket gör att det är ganska få patienter vi inte tycker är lämpliga att operera. Jaroslawa har med gott resultat opererat patienter som fyllt 100år och hjälpt dem till ett bättre liv.