TORRA ÖGON

VAD ÄR TORRA ÖGON?

Torra ögon innebär att tårfilmen inte fungerar tillfredsställande. Om detta är ett bestående/kroniskt tillstånd kallar man det för keratoconjunktivitis sicca (KCS).  Tårar är nog generellt väldigt underskattade och tårfilmen har en mängd funktioner. Bland annat jämnar det till ögats yta och har en viktig betydelse för ögats optiska egenskaper, det förser ögats yttre delar med syre och näringsämnen, det är bakteriedödande och det smörjer ytan mellan öga och ögonlock. Tårfilmen består av 3 delar: vätska producerat av tårkörteln, olja producerat av meiboms talgkörtlar i ögonlocket, samt slem producerat av konjunktivala körtlar. Det finns en stor mängd tillstånd där antingen mängden tårvätska är för liten eller sammansättningen är fel vilket resulterar i torra ögon.  Exempel på det är hög ålder, ogynnsam arbetsmiljö (torr, retande eller dammig luft, eller konstant bildskärmsarbete), hormonell påverkan efter klimakteriet, kronisk inflammation/allergi/infektion i öga/ögonlock samt biverkningar av ganska många läkemedel. Det finns också en reumatisk sjukdom (Sjögrens syndrom) som har torra ögon som huvudsymtom.

INFORMATION


Till oss kommer du med eller utan remiss, du kan också skriva din egen remiss.

Kontakta oss via telefon 018-151617 eller mail info@starrmedica.se eller via 1177/mina vårdkontakter.

Patientavgift för specialistläkarbesök/operation är 260 kr. Frikort gäller.

För patienter över 85 år är besöket kostnadsfritt.


Försäkringspatienter och privata patienter är också välkomna.

Hos denna patient som söker med torra ögon finns förklaringen i en dysfunktion hos Meiboms körtlar som är tilltäppta (de gula plupparna) och inte producerar olja till tårfilmen.

VILKA SYMTOM GER TORRA ÖGON? 

Det finns inga receptorer för torrhet i ögonen och därför upplever man de inte som torra utan symtomen är t.ex: ögontrötthet, och skavande/svidande/kliande/brännande känsla. Många upplever ljuskänslighet och dimsyn.  Besvären blir mest uttalade när ögonen används intensivt som t.ex vid läsning eller bildskärmsarbete.

Hos denna patient som söker med torra ögon finns förklaringen i en dysfunktion hos Meiboms körtlar som är tilltäppta (de gula plupparna) och inte producerar olja till tårfilmen.

HUR BEHANDLAS TORRA ÖGON?

Efter en grundlig undersökning för att bekräfta tillståndet och för att utesluta/behandla andra ögonsjukdomar som liknar eller utlöser/förvärrar torra ögon blir behandlingen tillförsel av tårersättningsmedel. Det finns en stor mängd preparat på marknaden med olika egenskaper och behandlingen är individuell och ofta långvarig/livslång