KONJUNKTIVIT (BINDHINNEKATARR/ÖGONINFLAMMATION)

VAD ÄR KONJUNKTIVIT?

Konjunktivan är den tunna genomskinliga hinna som täcker ögat och ögonlockens insida. Det är ögats kontakt med den yttre världen. När hinnan är inflammerad kallas det för konjunktivit och kan ha olika orsaker, vanligast är allergi eller infektion (virus eller bakterier).  Ibland är det inte helt lätt ens för oss professionella att säkert säga vad som orsakat inflammationen.

SYMTOM

Vid all konjunktivit får man en rodnad av ögonvitan. Man får också obehagskänsla i ögat alltifrån ”gruskänsla” till klåda. Klåda är mer uttalad vid allergi. Viss ljuskänslighet är vanligt. Ofta blir ögonen lite kladdiga, särskilt på morgonen när man vaknat, om de är mycket kladdiga brukar det betyda att det finns ett bakteriellt inslag.  Besvären brukar vara dubbelsidiga även om de ibland är mer uttalade på det ena ögat. Om besvären är strikt ensidiga eller om man har smärta kan det röra sig om något annat och man behöver undersökas.

BEHANDLING

Behandlingen beror på vad som orsakat inflammationen. Generellt kan sägas att en konjunktivit inte är farlig och skadar inte ögats funktion.

Allergisk konjunktivit: behandlingen är ögondroppar (ex Livostin) som kan kombineras med allergitabletter (ex Desloratadin). Ovanstående behandlingar är receptfria, om man inte ser en bra effekt inom några dagar, bör man undersökas.

Virusorsakad konjunktivit: Är oftast självläkande och ingen direkt behandling finns. Om besvären håller i sig över en vecka bör man undersökas. 

Bakteriell konjunktivit: Kännetecknas av att ögonen är kladdiga av var, ibland så kladdiga att man har svårt få upp ögonen. Behandling i första skedet är att tvätta ögonen med ljummet vatten några gånger om dagen. Om det är väldigt igenkladdat kan man mjuka upp ögonlocken med en varm våt handuk som man sedan gnuggar försiktigt med. Om besvären ej gått över på 5 dagar kan man behöva behandla med antibiotikadroppar/salva.

Bild på allergisk konjunktivit. Även konjunktivan på ögonlockens insida är svullen och rodnad. Det är inte konstigt att ögonen känns ”grusiga”.

Bild på allergisk konjunktivit.

Även konjunktivan på ögonlockens insida är svullen och rodnad. Det är inte konstigt att ögonen känns ”grusiga”.

INFORMATION


Till oss kommer du med eller utan remiss, du kan också skriva din egen remiss.

Kontakta oss via telefon 018-151617 eller mail info@starrmedica.se eller via 1177/mina vårdkontakter.

Patientavgift för specialistläkarbesök/operation är 260 kr. Frikort gäller.

För patienter över 85 år är besöket kostnadsfritt.


Försäkringspatienter och privata patienter är också välkomna.